Historie

Aalsmeer – Tijdens de strenge winder van 1928/29 wordt op 4 februari 1929 besloten de “IJsclub Aalsmeer-Oost” op te richten Een van de eerste bestuursvergaderingen was ten huize van dhr. Jaap Geleyn aan de Oosteinderweg. De sfeer was meteen prima en er werd na afloop een borrel genuttigd, waar natuurlijk een hartige hap bij hoorde, zodat dhr. Jaap Geleyn (“die barstte van de kippen”) een pan vol eieren kookte. Deze winder was het met de koude goed raak: “De arretikkers” reden tot 14 maart over het ijs. Enige name van bestuursleden uit de oudste notulen, zijn voorzitter G. Hazenber, D.B. Been en H. de Gooier.

De eerste ijsbaan was gepland op de Molmpoel, naast Jongkind, de kolenboer (achter de latere garage Spring in ’t Veld). Echter in 1949 werd de baan verschoven naar de Otterpoel (Oosteinderpoel of Molenpoel) vanwege het vele kolengruis. In 1954 werd de baan nogmaals verplaatst naar de Mr. Jac. Takkade. Dit bleek succesvol: het was kleiner, gezelliger en beter bereikbaar.

Over de behuizing van de club is ook heel wat te vertellen: Na de oorlog werd de baan verplaatst naar de Otterpoel. Hier lagen nog enige grote mijnenvegers, die aan de ijzerhandel Bas Wahlen uit Uithoorn toebehoorden. In een zo’n mijnenveger huisde ijsclub. Later werd er een uitneembare keet gezet achter de kas van Cees Koussie (Been), nu Maarten Maarse. Deze keet verhuisde mee en werd met de nodige “inspiratie en transpiratie” van het bestuur geplaatst op het eiland van de nieuwe ijsbaan. In 1980 werd hij daar door enige jongelui in elkaar getrapt, maar in het kader van lik op stuk behandeling werd de hut door de dezelfde jongens onder toeziend oog van het bestuur, weer opgebouwd. Pas in 1992 werd er een nieuwe hut gebouwd.

De jaarvergaderingen vonden plaats in Café Meerzicht (voorheen Café De Groot of Café Van Eck) op de hoek Takkade/Oosteinderweg. Alle notulen van deze vergaderingen en de jaarverslagen zijn nog bewaard gebleven. Zo is te lezen dat in de oorlogs- en crisisjaren de IJsclub een sociale plaats innam: Menigeen werd bij het hardrijden verblijd met een prijs in natura, te weten een ons spek, een zak bruine bonen of een pond erwten.

De financiën werden in de beginjaren ook al prima beheerd: De toenmalige penningmeester (ca. 1940) dhr. Jan Hulsebos (Jan Pret), versloeg alles in rijm, wat ook nu nog vermakelijk is om te leze, b.v.: “En dit zal U wel weten, een bezem is op het ijs spoedig versleten. Wederom in de buul maar getast en hem een tientje zoo afgepast.” Dit handende over enige bezems van berkentakken, gemaakt door dhr Klaas Koningen.

Warme winters: Reeds in 1938 vreesde men al “Tropische winters” te krijgen en wordt er in de notulen gesproken om dan maar een betonnen rolschaatsbaan aan te leggen! Er waren lange perioden zonder ijs of slechts een dag ijspret. Het volgende gezegde ontstond: “Als ze palen gaan zetten gaat het dooien.”

Echter in de winter van 1946/47 lag er zolang ijs dat er sprake was van “ijs- en sneeuwmoeheid”, ook het animo voor het baanvegen of het houden van wedstrijden was miniem. Pas in de jaren 1954/55 en volgende werd het weer echt koud: i.v.m. het 25-jarig jubileum werden er afvalwedstrijden, ringsteek wedstrijden en een vossenjacht georganiseerd. Veel werk werd er door de bestuursleden verricht, de baan was soms meer dan drie weken verlicht. Beroemd waren dan ook de wedstrijden tussen de Openbare- en de Christelijke lagere School van Aalsmeer-Oost. Meester Buisma bepaalde met een stok of het ijs dik genoeg was en of de kinderen erop mochten. Genoemd worden verder nog de wedstrijden tussen de scholen van Nes, Uithoorn en Aalsmeer-Oost: afvalwedstrijden gecombineerd met ijsclub “De Schinkel” uit Bovenkerk: wedstrijden in het ringrijden, schoonrijden en tussen het personeel van “Bloemenlust”.
De uitdrukking “Hoe dikker het ijs, hoe leger de kas” ontstond, zodat besloten werd een klein entree te heffen voor de verlichte baan, wat de liefhebbers er graag voor over hadden. 
In 1963 was er een zeer strenge winter, met als hoogtepunt “De Westplastocht”, georganiseerd door de gezamenlijke ijsclubs in Aalsmeer. Gestart kon worden o.a. in het Oosten bij Café Van Eck. Smid Pannekoek uit Oost had een jeep met schuif ervoor en schoof zo een baan vanuit Oost, over de Ringvaart en de Westeinderplas.

Jeugdschaatsen Aalsmeer; Na afloop van deze winter is de Federatie van Aalsmeerse IJsclubs opgericht. Deze Federatie besloot in 1974 jaarlijks 20 zaterdagen met een bus kinderen naar de Jaap Edenbaan in Amsterdam e gaan, o daar onder leiding te leren schaatsen. Ook nu nog wordt daar enthousiast gebruik van gemaakt.

Koek en Zopie: Belangrijk voor een ijsclub is natuurlijk de Koek en Zopie! Door de jaren heen hebben verscheidene mensen dit verzorgd, o.a. “Slappe Dirk”, “Dries Piet”, Willem Jore, Eikelenboom, “Witte van Tol”, Snackbar De Poel. Sinds enige jaren is de verzorging in handen van de ijsclub zelf, wat tot tevredenheid verloopt, omdat er zo altijd een bestuurslid op de baan aanwezig is. 

Speelavond: De jaarlijkse speelavond dateert al vanaf 1952! In ’t Anker wordt er door de leden gekaart of gesjoeld. Vooral in winters zonder ijs heeft men dan toch nog contact met het bestuur en mede-buurters. Na afloop volgt een ouderwetse prijsuitreiking en velen genieten dan nog even na onder het genot van een drankje. 

Activiteiten en werkzaamheden:
Vanaf 1963 zijn er nog vele activiteiten geweest, daarbij denken we aan de Schaats- en wandeltochten in het Oosteinderpoel gebied. In ditzelfde gebied is ook een  Elfstedentocht uitgezet geweest met originele stempelposten, welke door de kinderen van de jeugdschaatsbus en door de leerlingen van diverse scholen is gereden. 
Er is de laatste jaren veel gedaan op en om de ijsbaan: er zijn vaste stroomkabels gelegd, nieuwe verlichting aangebracht, de muziekinstallatie is vernieuwd en de ouderwetse bezems zijn inmiddels  vervangen door twee borstelmachines. De laatste activiteit was een gedeeltelijke beschoeiing maken, want op dat gebied gebeurt er niets met het bos rond de ijsbaan en als er niet wordt ingegrepen, zal er over tien jaar niets meer van over zijn. Een van de laatste ijsperiodes was er ook weer een schitterende afsluiting met een fakkeloptocht met meer dan 250 deelnemers. Afgelopen winter moesten we het helaas doen met onze ledenvergadering, waar het vertonen van films van op en rond de ijsbaan tot een vast punt behoort. Dit valt erg in de smaak gezien het grote aantal mensen dat komt. Het zijn er de laatste jaren steeds ca. 50! Ook de jaarlijkse speelavond wordt goed bezocht. 

Tot slot: Een ijsclub bestaat niet zonder actieve bestuursleden. Gelukkig hebben vele liefhebbers zich door de jaren heen voor deze club ingezet in goede en vooral ook gezellige samenwerking! Maar als bestuur zouden we graag weer eens een echte winter hebben waar we als IJsclub Aalsmeer-Oost kunnen laten zien dat het ijsgebeuren nog steeds leeft en dat onze ijsbaan de gezelligste van Aalsmeer is!